Милениумите са най-взискателното поколение, казват работодатели

mileniumиз статия на Vicki Arnstein

Милениумите изискват повече време от своите мениджърите и се нуждаят от повече подкрепа на работното място, отколкото всяко друго поколение, според проучване.

Когато 1000 ръководители бяха попитани кои от техните служители се нуждаят от най-много напътствия на работното място, 63% от тях признаха, че това са милениумите (хората родени между 1980 и 2000 г.), в сравнение с поколението на бейби бума (родените 1946-1964), поколението X (тези, родени през 1965 -1979) и поколението Z (родените след 2000 година).

Проучването от Cascade HR показа, че 48 на сто от мениджърите приема милениумите като най-зависими от поставянето на детайлни цели и най-нуждаещи се от редовни срещи за проследяване на напредъка, за да останат мотивирани на работното място.

Въпреки това, по-голямата част (89 на сто) от работодателите се съгласяват, че милениумите са силно кариерно ориентирани.

Милениумите са цитирани също като поколението, най-силно стимулирано от награди и похвали (41%), следвани от поколението X (26%), бейби бумърите (22%) и поколението Z (11%).

Повече от половината (51%) от мениджърите казват, че е трудно да се намерят и задържат служители от поколението на милениумите, защото те очакват повече от техните работодатели в сравнение със служителите от другите поколения.